Hybridityö tuo tasapainoa

12.11.2024

Etä- ja hybridityö ovat yleistyneet nopeasti työelämässä.

Hybridityön käsite ei ole vielä täysin vakiintunut. Yleisimmin käsitettynä hybridityö tarkoittaa, että työntekijä työskentelee osan viikosta kotona etätöissä ja osan läsnätöissä työpaikalla. Hybridityö voi tarkoittaa myös, että etä- ja läsnätöissä vuorotellaan ryhmittäin.

Työnantajalle etätyön eduiksi luetaan usein esimerkiksi toimitiloihin liittyvät kustannussäästöt ja työpaikan houkuttelevuuden lisääntyminen.

Työntekijälle etätyön edut liittyvät yleisesti parempaan työhön keskittymiseen sekä työn ja perhe-elämän joustavampaan yhteensovittamiseen.

Yleisimpiä etätyöhön liitettyjä huolenaiheita ovat työn ja muun elämänpiirin rajojen hämärtyminen sekä ihmiselle luontaisen sosiaalisen vuorovaikutuksen ja tuen niukkuus.

Etätyöhön liittyvissä kokemuksissa on kuitenkin paljon yksilöllisiä eroja. Kokemuksiin vaikuttavat esimerkiksi henkilön persoona, työskentelyolosuhteet ja elämäntilanne.

Työterveyslaitoksen seurantatutkimus Miten Suomi voi? julkaistiin tämän vuoden lokakuussa. Tutkimushanke tuottaa ajankohtaista tietoa työhyvinvoinnin kehittymisestä eri työntekijäryhmissä.

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa työhyvinvointia kuvattiin työn imulla, työssä tylsistymisellä sekä työuupumuksella. Työuupumus määriteltiin koostuvaksi neljästä ydinoireesta; kognitiivisten toimintojen häiriöistä, kroonisesta väsymyksestä, kyynistyneisyydestä ja tunteiden hallinnan häiriöistä.

Tutkimuksessa kysyttiin myös muita asioita, kuten irtisanomisaikeita ja yksinäisyyden tuntemuksia.

Tutkimuksen suurin huomio oli, ettei suomalaisten työhyvinvointi ole palannut pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Nuorista aikuisista kaksinkertainen määrä kärsii todennäköisestä työuupumuksesta verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan. Erityisesti he kokevat yksinäisyyden tunnetta.

Esihenkilöistä ja johtajista kolminkertainen määrä kokee kärsivänsä työuupumuksen oireista verrattuna vuoteen 2019. He kuitenkin kokevat selkeästi enemmän työhön imua kuin työntekijät. Esihenkilöillä ja johtajilla on työssään enemmän hyvinvointia tukevia voimavaroja kuin työntekijöillä. Esimerkiksi itsenäinen päätöksenteko työssä ja mahdollisuus oppimiseen ovat voimavaroja.

Kyselyn mukaan työajastaan yli 75 prosenttia etänä työskentelevät kokevat muita enemmän yksinäisyyttä. Heistä 34 prosenttia kokee itsensä yksinäiseksi.

Runsaasti etätöitä tekevillä työuupumusoireista eniten ovat kasvaneet juuri yksinäisyys, työssä tylsistyminen sekä kyynistyneisyys.

Etätyössä krooninen työväsymys on kuitenkin väheisempää kuin lähityössä.

Walt Disney Companyn hallituksen puheenjohtajaksi nouseva James Gorman totesi seuraavasti: "Toimisto on edelleen kuningas siksi, että toimistolla opetetaan ja toimistolla opitaan."

Olen vähän samoilla linjoilla Gormanin kanssa. Etätyössä on paljon hyviä puolia, mutta ainakin minulle etätyön ylivoimaisesti suurin miinus on sosiaalisen vuorovaikutuksen vähyys. Siksi pidän hybridityömallia selkeästi runsasta etätyötä tasapainoisempana vaihtoehtona.